בשנת 2013 יצאה לדרך בישראל רפורמה חדשה שנועדה להקל על חייבים לשלם את חובותיהם על פי יכולתם ולחזור כמה שיותר מהר ובמצב נפשי וכלכלי טוב ככל שיתאפשר לחיים חדשים נטולי חובות. הליך פשיטת רגל של אדם פרטי על פי הרפורמה תקף עבור מי שנקלעו לחובות בתום לב או התנהלות פיננסית כושלת ולא למטרות הונאה או גניבה וכדומה.
למרות התדמית הנפוצה שחייבים שנקלעו למצב של פשיטת רגל אינם אנשים ישרים או יש להם אשמה כלשהי במצבם, המצב לאמיתו של דבר שונה לחלוטין ברוב רובם של המקרים הללו. במרבית המקרים החייבים שנקלעו למצב של פשיטת רגל לאדם פרטי הגיעו למצב זה עקב התנהלות פיננסית לא נכונה או חובות שצברו בשל השקעות לא טובות וכדומה.
רוב האנשים הללו נורמטיביים והם נקלעים לסחרור כלכלי שגורם להם להתחבא מהנושים, לא להיות פעילים חברתית כפי שהיו בעבר ולהתעלם מפניות של נושים, הוצאה לפועל או בית המשפט לשלם את חובותיהם ובכך הם מעמיקים את מצבם הקשה.
הרפורמה שיצאה לדרך ב 2013 נועדה לאפשר לכל אותם חייבים שכאלו לעלות על מסלול שיאפשר להם להחזיר חלק מהחובות שלהם בתנאים נוחים יחסית ולשוב לשגרת חיים נורמטיבית ותקינה ברגע שיסיימו את התהליך כולו ויזכו לקבל הפטר חוב. הרפורמה כמובן שאיננה נותנת פתח למי שצברו את חובותיהם במרמה, הונאה, גניבה או שלא בתום לב.
מה השלבים של הליך פשיטת רגל?
הליך פשיטת רגל לאדם פרטי כולל כמה שלבים שיש לעבור בדרך אל האור:
- הגשת בקשה לפשיטת רגל – זה השלב בו יוצאים לדרך עם ריכוז כל המסמכים הרלוונטיים, מילוי טפסים המאשרים את קיום החוב, דיווח של הוצאות והכנסות התא המשפחתי והוספה של תצהיר המגולל את הסיבות למצב הכלכלי הנוכחי. משלב זה תהיה הקפאת הליכים נגד החייב מצד הנושים שלו והוצאה לפועל כמובן.
- צו הכינוס – זהו הצו הפותח את הסדר תשלום החובות מדי חודש על פי יכולתו של החייב ובאותו המעמד קובעים מועד לדיון בבית המשפט אודות המשך ההליך. לרוב נקבע תאריך של כ 18 חודשים קדימה.
- דיון בבית המשפט – לאחר שבוצעו בשנה וחצי האחרונים חקירות של ממונה מטעם בית המשפט אודות מצב החייב, מוגשות מסקנות לגבי המשך ההליכים. בהנחה שהכול כשורה ויש הסכמה של כל הצדדים, החייב מקבל הכרזה כפושט רגל והפטר המותנה בעמידה שלו בתכנית הפירעון שנקבעה.
- הפטר חלוט מחובות – השלב הסופי בתהליך הוא מתן הפטר מחובות לחייב ואפשרות לחזור לשגרת החיים ללא חובות כלשהם. התנאי לכך הוא עמידה של החייב בכל תנאי ההסכם וההחזרים החודשיים שסוכמו עמו.
לסיכום, הרפורמה בהליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי (פשיטת רגל) נועדה אמנם לשקם את החייב אך היא גם טובה לנושים. הם חוסכים הליכים ארוכים מאוד ויקרים של תביעות בהוצאה לפועל או בבית המשפט ואפשרות לקבל בפריסה לפחות חלק מהחוב אליהם. זה עדיף על מצב בו לא יזכו לראות החזר חוב לחלוטין כפי שקרה במקרים רבים בעבר.
המאמר נכתב בשיתוף עם Law Point משרד עורכי דין פשיטת רגל אשר מייצג חייבים פרטיים ועסקים בפריסה ארצית.