גירושין מובילים בני זוג שהיו עד לפני מספר חודשים יחידה אחת, להתגושש ולנהל מאבק כמעט על כל נושא שמעלים בדמיון ובעיקר סביב חלוקת רכוש. כאן עולה השאלה לגבי רכוש של צד אחד שקיבל זאת כמתנה או בירושה. על חלוקת רכוש שהוא מתנה או ירושה – במאמר שלפניכם.
זוג נשוי שאין ברשותו הסכם ממון שמסדיר את אופן חלוקת הרכוש במקרה של פרידה, עומד תחת הלכת השיתוף עבור מי שנישאו לפני שנת 1974 ותחת הסדר איזון משאבים עבור מי שנישאו לאחר מכן.
בשתי השיטות הללו, על אף ההבדלים בניסוחם, עומד הבסיס המשותף שחלוקת הרכוש תבוצע באופן שווה בין שני הצדדים ללא תלות בשאלה על שם מי מבני הזוג הוא רשום. בדרך זו חוסכים מאבקים מיותרים בין זוגות רבים שמגיעים לשלב של חלוקת רכוש בגירושין.
האם יש החרגות לחלוקת רכוש שכזאת?
יש החרגות מעטות לבסיס העיקרון של חלוקת רכוש שווה בין שני הצדדים ובעיקר מדובר על רכוש ונכסים שנצברו ע"י אחד מבני הזוג לפני הנישואין ו/או רכוש וכספים שהתקבלו בירושה או כמתנה עבור אחד מהצדדים.
הבסיס להחרגת ירושה או מתנה הוא שהמורישים, אשר עמלו כל חייהם לצבור רכוש וממון, לאו דווקא מעוניינים שכל אלו יעברו לבן או בת הזוג של ילדיהם אלא רק להם. לכן, אם כך המצב, יש החרגה של כל אלו מחלוקת הרכוש הכללית.
האם ניתן להגן על החרגות רכוש שכאלו?
על מנת שתוכלו להגן בעת גירושין על רכוש שקיבלתם כמתנה או ירושה, יש להוכיח שהרכוש שהתקבל לא הפך להיות רכוש משותף עם השנים. יש להוכיח שהוא נישאר בבעלותו של הצד היורש (או מקבל המתנה) בלבד, ומבלי שהדבר נכלל בחיים המשותפים של בני הזוג לאורך השנים.
לדוגמא: נכס שהתקבל בירושה לאחד מהצדדים, אך עם השנים שני בני הזוג חיו והתגוררו בו או יתרה מכך ערכו בו שיפוצים והרחבות, כבר לא יהיה שייך אוטומטית לצד היורש בלבד כיוון שהפך לרכוש משותף.
ההמלצה שכל עורך דין גירושין יעניק ליורשים של רכוש ונכסים הוא להפריד אותם מבני הזוג לחלוטין. יש להפקיד כספים שכאלו בחשבון ניפרד על שם היורש בלבד או לרשום את הנכס שיורשים על שם היורש בלבד וללא מעורבות הצד השני. המחמירים אף מייעצים שלא לגלות אודות הירושה לבני הזוג או ליצור מידור שלהם מכל מידע אודות ירושה זאת לאורך החיים המשותפים.
במידה והצד השני יודע על הירושה והיא נרשמה על שם היורש בלבד, ובמהלך השנים יש צורך להשביח או להשקיע בנכס, הרי שמומלץ שהיורש יבצע זאת מכספים שברשותו בלבד (מחשבון ניפרד) וגם זאת על מנת לשמור על זכויותיו בנכס שירש או קיבל במתנה.
לסיכום דבר נמליץ על הסכם ממון שיכול למנוע מאבקים שכאלו על חלוקת רכוש בגירושין עתידיים, אם יהיו כאלו. הסכם ממון מומלץ להכין לפני הנישואין אך ניתן לערוך כזה גם לאחר הנישואין ובכל שלב בחיים, כל עוד שני הצדדים מעוניינים בכך כמובן.
המאמר באדיבות משרד עורכי דין פייטלוביץ ברוך אשר מעניק ייעוץ משפטי לגירושין בחיפה והקריות. כמו כן, המשרד עוסק בעריכת הסכם ממון לפני נישואין, צוואות וירושות.