נהגים רבים לא מודעים לחוק וחוששים לערוך בדיקת ינשוף כשהם נדרשים לכך. למעשה הסירוב לבדיקה כמוהו כהודאה בנהיגה בשכרות, וחבל שכך. במקרים רבים נהגים שכלל לא במצב שכזה מסרבים לבדיקה ורק מסבכים את עצמם ללא סיבה. ההשלכות המשפטיות על כך קשות וניתן היה להימנע מכך.
שוטר שעוצר כלי רכב ומבקש מהנהג לבצע בדיקת שכרות הוא אחת הדרכים לתפוס נהגים במצב שכרות ולהוריד אותם מהכביש או להעמיד אותם למשפט בשל כך. נהגים רבים לא תמיד מבינים היטב את החוק וחושבים שהם אולי במצב של שיכרות כיוון ששתו משקה כמה שעות קודם לכן ועל כן מסרבים לבדיקה. זאת טעות שעלולה לעלות ביוקר. הסירוב הוא כהודאה של נהיגה בשכרות ויכול רק לסבך את אותם הנהגים. תמיד כדאי להסכים לבדיקה למעט מקרים חריגים או רפואיים כמובן.
מה היא בדיקת ינשוף?
בדיקת ינשוף היא אחת מהבדיקות שמשטרת ישראל רשאית לדרוש מנהגים כדי לבדוק אם הם נוהגים במצב של שכרות. הבדיקה כוללת מכשיר אליו נושפים אוויר והוא מציג את אחוז האלכוהול בדם של הנהג. אם התוצאה גבוהה ממה שמתיר החוק, נחשב הדבר לנהיגה בשכרות.
קיימות בדיקות אפשריות נוספות כמו בדיקת דם שמבוצעת במקרים של עבירות תעבורה כמו תאונת דרכים וכדומה, ופחות בבדיקות שגרתיות של המשטרה לתפיסה של נהגים שיכורים אחרי בילוי לילי.
מה ההשלכות של סירוב לבדיקת ינשוף?
סירוב לבדיקת ינשוף הוא בעל השלכות משפטיות נגד הנהג על פי סעיפים ותקנות שונות בחוק:
- סעיף 64ד(א) – סעיף זה קובע שנהג המסרב לבצע בדיקת ינשוף נחשב נוהג בשכרות.
- סעיף 169ו(א) – הסעיף מתייחס לכך שאותו הנהג יעמוד למשפט והעונד יכול להיות שלילת רישיון לשנתיים עד 4 שנים (במקרה של עבירה חוזרת).
כאשר נהג נעצר לבדיקת ינשוף ומסרב לבצע אותה, על השוטר חלה החובה לפרט לו את הסעיפים הללו וההשלכות שלהם אם לא יסכים לבדיקה.
מה כמות האלכוהול שנחשבת נהיגה בשכרות?
מעל 240 מיקרוגרם אלכוהול ביחס לליטר אוויר ייחשבו מעבר למותר בחוק. יש להבין שמדובר במכות אלכוהול לא גבוהה במיוחד אך יחד עם זאת היא מושפעת מגורמים שונים כמו משקלו של הנהג, הזמן בו שתה משקה אלכוהולי והאם אכל משהו לפני או אחרי ששתה. לכן, גם במקרים רבים בהם הנהג בטוח שהוא ייתפס כעבריין תנועה, ייתכן והמצב איננו כזה והבדיקה תציג תוצאה שלילית לבדיקה.
האם ניתן לערער על בדיקת ינשוף?
תמיד ניתן להגיש ערעור לבית המשפט וגם במקרה שכזה. לעתים ניתן להוכיח התנהלות לא תקינה של השוטר, מצב בריאותי שלא אפשר נשיפה למכשיר הינשוף או סיבות אחרות שיכולות לבטל את תביעת המשטרה או להפחית בענישה.
חשוב להבין מראש שהסירוב בפני עצמו כבר מציב את הנהג בבעיה מבחינת החוק ויקשה עליו לערער על הסירוב או לנמק סיב המוצדקת לכך שסירב. תמיד עדיף לבצע את הבדיקה ובמידת הצורך, אם יצאתם חיוביים בבדיקה, להתמודד עם התוצאות ולהגיש ערעור מסיבה כזאת או אחרת.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד עידן לוי – עורך דין תעבורה מומלץ בקריות אשר מעניק ייעוץ וליווי משפטי לחשודים ונאשמים במגוון רחב של עבירות תנועה בפריסה ארצית.