מכסת שעות העבודה בישראל מוגדרת בחוק וכל עבודה מעבר לשעות הללו נחשבת כעבודה של שעות נוספות. עבור שעות נוספות יש תגמול שונה משעות העבודה הרגילות, אך במקרים בהם שעות נוספות הן לא מקרה נדיר אלא דבר קבוע החוזר על עצמו, יש לערוך הסכם תשלום גלובלי של המעסיק עם העובד.
העובדים בישראל נהנים מזכויות רבות ובין השאר מההגדרה של מסגרת השעות היומית, השבועית או החודשית שניתן להעסיק אותם. כל שעה מעבר למכסת השעות שקובע החור תיחשב לשעת עבוד הנוספת ועבורה יש תשלום שונה לעובד.
בעוד שברוב המקרים שעות נוספות הן מקרים חד פעמיים המתרחשים במקום העבודה מעת לעת, הרי שיש מקומות עבודה בם השעות עבוד הנוספות הן דבר קבוע ולכן החוק קבע כי במקרים שכאלו יש לסכם על תשלום גלובלי עבור שעות נוספות בין המעסיק לעובד.
מהו תשלום גלובלי עבור שעות נוספות?
הסכם תשלום גלובלי עבור שעות נוספות נועד כדי למנוע ניצול לרעה של עובדים במקום העבודה ולהבטיח להם תשלום נוסף על תשלום השכר הבסיסי (הרגיל) שהם מקבלים ממקום העבודה במסגרת שעות העבודה שקובע החוק בישראל.
דוגמא לכך היא עובד שנדרש מדי חודש לעבוד כ 30 שעות עבודה נוספות במפעל. חודש מסוים אלו יהיו 28 שעות נוספות וחודש אחר 31 שעות נוספות. הממוצע יהיה 30 שעות. על פי הממוצע הזה ייערך הסכם תשלום גלובלי עבור שעות נוספות (30 במקרה הזה). תשלום זה יהיה בנפרד ובנוסף לשכר הרגיל של העובד.
הסכם תשלום גלובלי עבור שעות נוספות חייב לעמוד בכמה תנאים:
- היקף שעות נוספות חודשי – ההסכם מתבסס על תשלום עבור שעות נוספות בהיקף ריאלי בין הצדדים. כלומר אם הממוצע הוא 30 שעות, ההסכם ייערך על פי מספר השעות הללו והתשלום יהיה אחיד בין אם העובד עבד בחודש כלשהו שעה יותר או פחות מכך.
- רישום שעות נוספות – המעסיק הוא זה שאחראי על ניהול רישום ומעקב אחר שעות עבודה של העובד. במקרה ויש שינוי משמעותי בהיקף השעות, יש להתאים את ההסכם לכך. כלומר אם מחודש מסוים היקף שעות העבודה הנוספות הפך להיות 35 שעות חודשיות, ההסכם יתייחס לשכר של העובד לפי היקף השעות המעודכן.
- שעות נוספות יופרדו משכר רגיל – התשלום של שכר במסגרת תשלום גלובלי לשעות נוספות יהיה מופרד מתשלום השכר הרגיל בתלוש המשכורת.
- מעל שכר המינימום – התשלום עבור השעות הנוספות יהיה מעל שכר המינימום בישראל.
הסכם שכזה יש לערוך באמצעות עורך דין לענייני דיני עבודה כדי שיכסה את ההסכם כראוי ויימנע מצב עתידי של אי הבנות או הלנת שכר כלשהי מצד המעסיק.
כמו כן חשוב לציין שהסכם שכזה יש להציג לעובדים חדשים כדי שיידעו על היקף שעות העבודה הצפוי מהם. במידה ועובד קיים בעסק נדרש לשעות עבודה נוספות באופן קבוע, הוא יכול לסרב לחתום על הסכם כזה ואם יפוטר תהיה לו עילה לתבוע את המעסיק על פיטורים\התפטרות עקב הרעה בתנאי העבודה שלו.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד שאול מוש – עורך דין לענייני דיני עבודה בצפון אשר מעניק ליווי וייצוג משפטי במחלוקות בין עובדים למעסיקים באזור הצפון. אם אתם מחפשים עורך דין לענייני עבודה בחיפה או עורך דין לענייני עבודה בנצרת – המשרד הוא הכתובת!