המהלך הכי חשוב שדיירים חייבים לנקוט בו בעניין פרויקט של התחדשות עירונית הוא שכירת שירותי עורך דין התחדשות עירונית לייצוג הדיירים. חובה להתנהל רק עם עו"ד מנוסה בתחום זה מול היזמים והרשויות השונות מתחילת התהליך ועד סופו. והחלק הטוב הוא שהדיירים לא צריכים לשלם עבור השירות אפילו שנקל אחד!
מדינת ישראל דוחפת במרץ פרויקטים של התחדשות עירונית בשנים האחרונות. החשש מרעידת אדמה וההבנה של החשיבות לחדרי ממ"ד, כפי שלצערנו גילינו לאחרונה, הם רק חלק מהסיבות לעליה בביצוע פרויקטים כאלה.
סיבות נוספות לכך הם כמובן הרווח שיוצא לכל הנוגעים בדבר מביצוע פרויקט של התחדשות עירונית מסוג פינוי בינוי או תמ"א 38. היזמים מרוויחים את חלקם כמובן, הדיירים משביחים את ערך הנכס שלהם משמעותית וגם הרשות המקומית והמדינה יגזרו קופון של מיסוי מהעניין.
למרות שעל פניו לכולם יש אינטרס משותף שכל פרויקט כזה ייצא לפועל ויצליח, הרי שכל אחד חייב שידאג לאינטרסים שלו כדי להימנע מטעויות או אי הנבות שיעלו ביוקר בהמשך הדרך. הדרך הטובה ביותר לנציגי דיירים בפרויקטים שכלאו לשמור על האינטרס שלהם היא באמצעות שכירת שירותי עורך דין התחדשות עירונית שייצג אותם מול היזמים והרשויות במהלך התהליך.
מתי כדאי לשכור שירותי עורך דין התחדשות עירונית?
חובה לשכור שירותי עורך דין פינוי בינוי או תמ"א 38 כבר מתחילת התהליך או בשלבים שהוא רק בתכנון מוקדם של כמה דיירים או וועד הבית בבניין המשותף.
יש להבין שכל תהליך כזה מורכב ואורך זמן רב וחשוב לקבל ליווי של עורך דין מהרגע הראשון ולאורך השלבים כולם:
- התכנסות הדיירים להחלטה על קיום הפרויקט
- התנהלות מול היזם/קבלן שמבצע את הפרויקט
- סיום הפרויקט וכניסה מחדש למגורים
- ביצוע בדק בית ורישום של בית משותף
כל שלב שכזה חייב שיהיה מגובה בפיקוח של עורך דין מנוסה בתחום זה ועם הסכמים שנוגעים בכל הסוגיות הרלוונטיות לפרויקט בכלל ולאינטרסים של הדיירים בפרויקט בפרט.
מה העלות של עורך דין התחדשות עירונית המייצג את הדיירים?
התשובה אולי תפתיע אתכם אבל העלות שלו מצד הדיירים היא אפילו לא שנקל אחד!
שכר טרחה בעסקאות התחדשות עירונית משולם רק על ידי היזם ולא על ידי הדיירים. לכאורה הדבר נשמע מוזר והנאמנות של העורך דין אולי תהיה מוטלת בספק אבל חשוב להבין מדוע זה כך.
עסקאות התחדשות עירונית הם עסקאות "נטו" עבור הדיירים. כלומר, כל העלויות של הפרויקט מגולמות בתחשיב של היזם כולל הוצאות עבור עורך דין המייצג את הדיירים. העלות של עו"ד ידועה מראש והיא תמיד בסכומים בקנה מידה מקובל בענף על פי השירות שיספק העורך דין לדיירים לאורך כל שלבי הפרויקט.
כמובן שהדיירים בוחרים את עורך הדין בעצמם והוא נאמן אך ורק אליהם. את התשלום עבור השירות שלו הוא מקבל בשלבים שונים שנקבעים מראש בהסכם מסודר ומבחינת העורך דין מי שמשלמים לו עבור השירות הם הדיירים, גם אם בפועל זהו היזם של הפרויקט.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד יאיר רוזנר – עורך דין לענייני מקרקעין, אשר מעניק ליווי, ייצוג וייעוץ משפטי בפרוייקטים של התחדשות עירונית (עסקאות פינוי בינוי, תמ"א 38, שימור וכדומה).